ChatGPT: Verkeerde en ongewenste output

We hebben allemaal wel eens die momenten met technologie. Je praat tegen je telefoon, roept naar je slimme speaker of, in dit geval, chat met ChatGPT, en het antwoord dat je krijgt, lijkt van een andere planeet te komen. “Hè, waarom zeg je dát nou?”. Dat is een vraag die ik me in ieder geval soms stel.

Zoals reeds vermeld in mijn vorige blog, kan ChatGPT soms antwoorden geven die uit de context zijn, misleidend of zelfs ongepast. Dit artikel duikt dieper in waarom dit gebeurt en biedt geavanceerdere tips over hoe je de ongewenste output kunt voorkomen.

 

Waarom geeft ChatGPT soms ongewenste antwoorden?

  1. Een Zee van Informatie: Stel je voor dat je elk boek dat ooit is geschreven hebt gelezen. Klinkt overweldigend, toch? Dat is hoe ChatGPT zich voelt (zover het kan voelen). Het heeft zoveel geleerd dat het soms niet weet welk antwoord het beste past.
  2. Taal is Ingewikkeld: We weten allemaal dat taal soms raadselachtig kan zijn. De ene keer zeggen we iets en bedoelen we iets anders. ChatGPT heeft soms moeite met die nuances.
  3. Geen Menselijke Touch: Hoewel ChatGPT complexe antwoorden kan genereren, heeft het geen echt bewustzijn, gevoelens of meningen. Dus, het mist soms de menselijke finesse in zijn antwoorden.

 

Simpele tips om een beter antwoord uit ChatGPT te krijgen:

  1. Wijs een rol toe: ChatGPT is flexibel. Stel je voor dat je het op een toneelpodium zet en het verschillende rollen laat spelen. Je kunt zeggen: “Adviseer mij als een boekrecensent” of “Leg dit uit als een basisschoolleraar.” Door specifieke rollen toe te wijzen, kun je de respons sturen en het antwoord krijgen in de stijl die je wilt. Het is alsof je verschillende experts in één hebt!
  2. Wees Specifiek: ChatGPT is als die vriend die graag over alles praat. Als je niet specifiek bent, krijg je misschien een heel verhaal te horen!
  3. Vraag opnieuw of herformuleer je vraag: Als het antwoord vreemd klinkt, vraag dan opnieuw. Wie weet krijg je deze keer het juiste antwoord.
  4. Gebruik Aanwijzingen: Stel je voor dat je ChatGPT een toneelrol geeft. “Praat als een geschiedenisleraar” of “Denk als een chef-kok.” Het kan je verrassen!
  5. Dubbelcheck: Je vraagt toch ook niet altijd blindelings advies aan een cafévriend zonder zelf eve na te denken of te googelen? Zo werkt het ook met ChatGPT. Het kan geen kwaad om zelf nog even verder te kijken!
  6. Geef een Seintje: Als ChatGPT de plank echt misslaat, laat het dan weten. Zo kan het blijven leren en verbeteren. 
  7. Geef ChatGPT precieze instructies over wat je wilt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je vraagt: “Geef een samenvatting van het boek, niet een recensie” of “Geef een feitelijke analyse, zonder meningen.” Kortom: Het is belangrijk dat je je vraag zo duidelijk en specifiek mogelijk stelt. Bij het geven van instructies, wees dan duidelijk over wat je van ChatGPT verwacht.

 

Kortom

Wanneer je je vraag duidelijk formuleert en ChatGPT van de juiste instructies en achtergrondinformatie voorziet, is de kans klein dat je een totaal verkeerd antwoord krijgt. Krijg je nogsteeds foute output? oefenen, oefenen, oefenen, succes!

Wil je echt een expert worden in chat-gpt? Dan is deze diamond guide iets voor jou!