Scrum Master aan het woord: Wat wij werkelijk doen.

Als je ooit hebt gewerkt in de wereld van software- en systeemontwikkeling, heb je vast wel eens de term ‘Scrum Master’ horen vallen. Als het gaat om het stroomlijnen van processen en teams is een Scrum Master binnen een Agile omgeving noodzakelijk. Grappig genoeg, ben ik, de schrijver van deze blog, zelf een Scrum Master. In mijn rol stuit ik vaak op verwarring over wat een Scrum Master nu precies doet. En geloof me, ik ben niet de enige. Zelfs mijn mede-Scrum Masters hebben soortgelijke ervaringen.
 
Ja, die verwarringen zijn echt aanwezig en soms behoorlijk hardnekkig. Ik heb bijvoorbeeld meerdere vacatureteksten gezien waarin van de Scrum Master verantwoordelijk zou moeten zijn voor de product backlog. En wist je dat een Scrum Master helemaal niet bij bij elke ‘Daily Scrum’ aanwezig hoeft te zijn? Laat staan dat ze tijdens dit overleg zouden moeten praten (dat is echt not done)! Als dit nieuws voor je is, dan is het absoluut de moeite waard om verder te lezen. Deze blog zal je zeker inzichten geven die je van pas zullen komen.

 

Zonder een juist begrip van Agile werken, zal je projectteam niet zo effectief zijn als het had kunnen zijn.

 

Van Agile levens belang!

Om de logische beredenering achter wat een Scrum Master is te begrijpen, is het noodzakelijk om te weten wat Scrum werkelijk inhoudt. Veel voorkomende misvattingen over de rol van een Scrum Master ontstaan namelijk doordat mensen eigenlijk niet goed begrijpen wat Scrum precies is.

Scrum is een deel van de grotere Agile aanpak. Het is een manier om als team complex werk gedaan te krijgen in kleine stukjes. Zie Scrum als een raamwerk. De naam is geïnspireerd door een scrum in de rugbysport. In rugby komt het team samen in een scrum om samen te werken en de bal vooruit te bewegen. In deze context is Scrum waar het team samenkomt om het product (increment) vooruit te helpen. Oja ook handig om te weten, een scrum team bestaat uit een product owner, scrum master en development team met ieder zijn eigen verantwoordelijkheden.

Empirisch Proces:

Scrum werkt als “leren door te doen”. In plaats van alles van tevoren te plannen (wat vaak niet kan in complexe IT-ontwikkeling), probeer je dingen uit, kijk je wat werkt en wat niet, en pas je je aan op basis van wat je ziet en leert. Naast het begrip “Empirisch proces” is het belangrijk om de volgende 3 pilaren te onthouden.

 • Transparantie: Alles is zichtbaar voor iedereen die betrokken is.
 • Inspectie: Regelmatig controleren van de voortgang en de kwaliteit van het werk.
 • Aanpassing: Als er iets niet goed gaat, pas je het aan.

De waarden Moed, Focus, Toewijding, Respect en openheid zijn essentieel voor het succes van scrum. Scrum gaat om leren door te doen met een zelfsturend team. Vooral dat laatste is absoluut belangrijk bij elk scrum team proces.

Een optimaal scrum team is een team die volledig zelfsturend is en de Agile scrum principes omarmt en effectief toepast. Dit betekend dat het team en de functie rollen binnen het team in staat is zelf beslissingen te nemen over hoe het werk moet worden gedaan, zonder dat er vanaf buitenaf instructies nodig zijn.

 

Wat is een Scrum Master?

Een Scrum Master is niet zomaar een teamlid; het is iemand die zorgt dat alles soepel loopt. Zij of hij zorgt ervoor dat het Scrum-team effectief werkt en hun taken goed uitvoert. In eenvoudige woorden: Stel je voor dat je een gids hebt tijdens een bergbeklimavontuur. Deze gids helpt je, zorgt ervoor dat iedereen veilig en efficiënt beweegt, en zorgt ervoor dat de reis soepel verloopt. Dat is wat een Scrum Master doet, maar dan voor projectteams!

 

Wat mensen vaak verkeerd begrijpen:

Mensen denken soms dat een Scrum Master alleen maar events organiseert. Maar dat is niet alles! Hiernaast zijn de volgende punten belangrijk om te benadrukken waar een scrum master zich niet mee bezig houdt. En als dit wel gebeurd, dan is de kans groot dat scrum niet op de juiste manier wordt toegepast binnen jouw scrum team.

 • Beslissingen over Productinhoud: De Scrum Master neemt geen beslissingen over wat er in het product moet komen. Dit is de verantwoordelijkheid van de Product Owner.
 • Taken Toewijzen: Een Scrum Master wijst geen taken toe aan teamleden. In een zelfsturend Scrum Team kiezen de teamleden zelf hun taken.
 • Technische Beslissingen: Hoewel een Scrum Master technische kennis kan hebben, is het niet hun rol om technische beslissingen te nemen of oplossingen voor te schrijven. Dit is de verantwoordelijkheid van het Development Team.
 • Aanwezigheid Daily Scrum: De Scrum Master zorgt ervoor dat de vergadering plaatsvindt en leert de developers om het binnen de 15-minute-timebox te houden. Echter, de developers zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van de Daily scrum. Klik hier voor meer info.
 • Prestatiebeoordelingen: De Scrum Master voert geen prestatiebeoordelingen uit voor teamleden. Hun rol is om het team te ondersteunen en te coachen, niet om hun prestaties te beoordelen.
 • Projectmanagement: Hoewel de Scrum Master helpt bij het faciliteren van Scrum-events en het verwijderen van obstakels, zijn ze geen traditionele projectmanager. Ze beheren geen budgetten, stellen geen deadlines vast en houden zich niet bezig met andere traditionele projectmanagementactiviteiten.

 

In het kort: Waar houdt een Scrum Master zich wel mee bezig?

 • Teamcoaching: Ze helpen teamleden om zelfstandig te werken en goed samen te werken.
 • Waarde creëren: Ze zorgen ervoor dat het team waardevolle resultaten levert.
 • Problemen aanpakken: Ze helpen obstakels te verwijderen die het team in de weg staan.
 • Organisatie ondersteunen: Ze leiden en coachen de organisatie in het gebruik van Scrum.

 

Taken van een scrum master:

 • Verantwoordelijkheden: De Scrum Master is verantwoordelijk voor het waarborgen van de juiste toepassing van Scrum. Ze helpen iedereen het Scrum-theorie en de praktijk te begrijpen, zowel binnen het Scrum Team als binnen de organisatie.
 • Dienende Leider: Ze dienen het Scrum Team en de bredere organisatie. Dit betekent dat ze er zijn om te helpen, te begeleiden en obstakels uit de weg te ruimen die het team kunnen belemmeren.
 • Coach en Mentor: Naast het opbouwen van bewustzijn rond Scrum, hebben Scrum Masters ook soft skills nodig om teamleden en anderen in de organisatie te coachen en te begeleiden. Ze kunnen oefeningen faciliteren, begeleiding geven of mensen helpen zelf tot conclusies te komen.
 • Effectiviteit: Uiteindelijk is de Scrum Master verantwoordelijk voor de effectiviteit van het Scrum Team. Ze helpen het team te verbeteren in hoe ze samenwerken om voortdurend waarde te creëren.
 • Diverse Rollen: Afhankelijk van de situatie kan een Scrum Master verschillende ‘hoeden’ of ‘standen’ aannemen, zoals die van een Dienende Leider, Facilitator, Coach, Manager, Mentor, Leraar, Obstakelverwijderaar of Veranderingsagent.

 

Afvinklijstje voor een Scrum Master:

Certificeringen en opleiding

 • Professional Scrum Master (PSM) van Scrum.org:
  • PSM I (basis): Deze test jouw kennis van Scrum. Het is ideaal voor mensen die nieuw zijn in de Scrum-wereld.
  • PSM II (senior): Dit is voor degenen die al ervaring hebben als Scrum Master. Het test je begrip van de toepassing van Scrum in de praktijk.
  • PSM III (expert) : Toont aan dat je een diep begrip hebt van Scrum en dat je effectief Scrum kunt toepassen in complexe situaties.
 • Startkwalificatie: NLQF-4 (Vwo, vavo-havo, mbo 4)- Professional: NLQF-5 (Associate Degree)

 

Belangrijke eigenschappen:

 • Leiderschap: Iemand die het voortouw kan nemen.
 • Sensitiviteit: Begrijpen wat het team nodig heeft.
 • Communicatieve vaardigheden: Zowel mondeling als schriftelijk.
 • Samenwerken: Als een team naar het doel toewerken.
 • Flexibiliteit: Aanpassen wanneer nodig.
 • Stressbestendigheid: Ook onder druk presteren.
 • Klantgerichtheid: Begrijpen wat de klant wil.
 • Analytisch vermogen: Problemen snel kunnen identificeren en oplossen.
 • Plannen en organiseren: Zorgen dat alles op schema blijft.

 

Bronnen: De Coul, J. O. (2018). WERKEN IN EEN DIGITALE WERELD. Van Haren. & Resource search. (z.d.). Scrum.org. https://www.scrum.org/resources/