Baas in AI ACademy Certificering

En hoe het zich verhoudt tegenover Artikel 4: AI-geletterdheid van de AI-Act wet

Organisaties die AI-systemen ontwikkelen of gebruiken, moeten vanaf 2 februari 2025 zorgen dat hun werknemers ‘AI-geletterd’ zijn. Dat betekent dat zij ervoor moeten zorgen dat personeel genoeg weet en kan om AI op een verantwoorde manier in te zetten.  (Bron, zie: Autoriteitspersoonsgegevens.nl)

 “Article 4: AI literacy: Dit artikel stelt dat bedrijven die AI-systemen maken en gebruiken ervoor moeten zorgen dat hun werknemers en iedereen die deze systemen namens hen bedient of gebruikt, goed opgeleid zijn over AI. Hierbij moet worden gedacht aan hun technische kennis, ervaring, opleiding en training, maar ook aan de context waarin de AI-systemen zullen worden gebruikt en de mensen of groepen die ze zullen gebruiken.”

Belangrijk: Omdat er geen vastgestelde meetbare criteria aan Artikel 4: AI-geletterdheid zijn vastgesteld door de overheid, is het aan organisaties om zelf te beoordelen hoe zij AI-geletterdheid binnen hun teams borgen en monitoren.

 

Hoofdstukken:

De Baas in AI Academy Certificering is een officieel bewijs dat aantoont dat de houder De Baas in AI Academy met succes heeft afgerond en hiermee beschikt over het begrip en de toepassing van Artificial Intelligence technologieën.

Hoewel er momenteel geen officiële meetbare criteria zijn vastgesteld door de overheid voor AI-geletterdheid, is deze certificering gebaseerd op de richtlijnen en principes zoals geformuleerd in de Europese AI Act. Dit certificaat bevestigt dat de certificaathouder:

  1.  De fundamentele principes van AI begrijpt en kan toepassen.
  2.  Bekend is met de ethische en wettelijke kaders rond AI-gebruik.
  3. AI op een verantwoorde en efficiënte manier kan inzetten binnen professionele en zakelijke omgevingen.
  4. Heeft aangetoond te kunnen werken met AI-tools en AI-strategieën op een niveau dat vereist is door de Europese AI-wetgeving.

De Europese AI-verordening (AI Act) benadrukt het belang van AI-geletterdheid voor organisaties en individuen die AI-systemen ontwikkelen of gebruiken. Hoewel de wet geen specifieke meetbare criteria heeft vastgelegd, omvat AI-geletterdheid de volgende elementen:

📌 Educatie en Training – Begrip van de fundamentele principes van AI, inclusief de werking, toepassingen en beperkingen.

📌 Ethische en Juridische Kaders – Kennis van de AI Act, AVG/GDPR en ethische vraagstukken rondom AI-gebruik.

📌 Praktische Vaardigheden – Het kunnen werken met AI-tools en -systemen die relevant zijn binnen een professionele context.

📌 Risicomanagement – Het herkennen en beperken van risico’s zoals bias, verkeerde interpretatie en privacykwesties.

📌 Continu Leren – Up-to-date blijven met de nieuwste ontwikkelingen en best practices op het gebied van AI.

Omdat er geen vastgestelde meetbare criteria zijn, is het aan organisaties om zelf te beoordelen hoe zij AI-geletterdheid binnen hun teams borgen en monitoren.

De Baas in AI Certificering helpt professionals en bedrijven door een gestructureerde en gevalideerde leerroute aan te bieden.

De Baas in AI Academy is afgestemd op de eisen van de Europese AI Act en zorgt ervoor dat deelnemers niet alleen kennis opdoen over AI, maar deze ook op een verantwoorde manier leren toepassen. De inhoud van de Academy is gebaseerd op de kernprincipes van AI-geletterdheid en helpt bij het aantoonbaar maken van AI-vaardigheden.

 

1. Gestructureerde AI-educatie

  • Fundamentele AI-kennis – Leer hoe AI werkt, hoe machine learning en neurale netwerken functioneren, en hoe deze in de praktijk worden gebruikt.
  • AI-ethiek en regelgeving – Begrijp de juridische kaders, ethische richtlijnen en de specifieke verplichtingen zoals vastgelegd in de Europese AI Act.
  • AI-tools en toepassingen – Werk met generatieve en analytische AI-tools zoals ChatGPT en Microsoft Copilot om AI effectief in te zetten binnen bedrijfsprocessen.

 

2. Praktische en direct toepasbare kennis

  • Hands-on oefeningen – Directe toepassing van AI-tools in realistische scenario’s binnen diverse sectoren, inclusief compliance en risicobeheer.
  • Praktische case studies – Leer hoe AI wordt gebruikt in finance, HR, marketing, juridische toepassingen en gezondheidszorg.
  • Testen en feedback – Toets je AI-geletterdheid met quizzen oefeningen, opdrachten en krijg direct feedback op je vaardigheden.

 

3. Officiële certificering als bewijs

  • Uniek en geverifieerd certificaat – Werkgevers kunnen eenvoudig de geldigheid controleren via een unieke verificatielink.
  • Aansluiting bij AI Act-richtlijnen – De certificering bewijst dat de houder AI correct begrijpt en verantwoord kan gebruiken, zoals vereist door de wetgeving.
  • Toetsing van kennis – Doorloop en voltooi alle lessen en behaal een minimale score van 100% in de kennisquizzen om te voldoen aan de AI-geletterdheidseisen.

 

4. Voorkomen van AI-risico’s en compliance-problemen

  • AI-risico’s en beveiliging – Begrijp de risico’s van AI, zoals bias, deepfakes en verkeerde interpretaties, en leer hoe je deze voorkomt.
  • Privacy en datagebruik – Werk met AI zonder in strijd te zijn met de AVG/GDPR en leer hoe data ethisch correct wordt verwerkt.
  • Veilige AI-strategieën – Begrijp hoe AI op een robuuste en veilige manier in organisaties kan worden geïmplementeerd met minimale juridische risico’s.

 

5. Concurrentievoordeel voor bedrijven en individuen

  • Snelle AI-adoptie – Gebruik AI effectief in werkprocessen zonder onnodige risico’s of complianceproblemen.
  • Strategische AI-inzet – Leer hoe AI binnen verschillende industrieën commercieel en operationeel voordeel oplevert.
  • Voorsprong op concurrenten – Vergroot innovatie en efficiency door AI-geletterdheid als strategisch voordeel te benutten.

 

De Baas in AI Academy Certificering kan alleen worden behaald na succesvolle afronding van de Baas in AI Academy. Dit houdt in:

  1. Voltooiing van alle modules en lessen binnen de Academy.
  2. Slagen voor de quizzen met een score van  100%.
  3. Het behalen van de certificering, die direct via de Academy wordt uitgegeven.

Bij het behalen van het certificaat ontvangt de deelnemer een unieke verificatielink waarmee de geldigheid gecontroleerd kan worden.

 

Werkgevers, organisaties en derden kunnen de echtheid van een Baas in AI Academy Certificaat controleren door de unieke verificatie URL te plakken in de browser. Vervolgens opent zich het Certificaat in de browser.

De verificatie-URL van het certificaat blijft alleen actief zolang het lidmaatschap van de Baas in AI Academy geldig is. Zodra het lidmaatschap verloopt, verdwijnt de verificatielink en is het certificaat niet langer verifieerbaar.

  • Het certificaat is persoonlijk en niet overdraagbaar.
  • We adviseren om het certificaat jaarlijks opnieuw te updaten. Vanwege de snelle technologische ontwikkelingen is het essentieel om voortdurend op de hoogte te blijven van de nieuwste inzichten en vereisten binnen AI-geletterdheid.
  • De verificatie-URL van het certificaat blijft alleen actief zolang het lidmaatschap van de Baas in AI Academy geldig is. Zodra het lidmaatschap verloopt, verdwijnt de verificatielink en is het certificaat niet langer verifieerbaar.
  • Fraude of misbruik van het certificaat leidt tot onmiddellijke intrekking.