Waarom iedere (huis)arts ChatGPT Moet proberen

Technologie is overal om ons heen en ook onze gezondheidszorg blijft niet achter. Je hebt vast wel koppen voorbij zien komen zoals: “ChatGPT is een geweldige dokters­assistent (Medischcontact.nl, 25 mei 2023)”, “ChatGPT verslaat artsen bij het geven van antwoord op medische vragen (NRC, 2 mei 2023)”, “ChatGPT beantwoordt online vragen beter dan dokter (ICT&Health, 4 mei 2023). Zelfs Google’s medische chatbot heeft zijn ‘geneeskundediploma’ gehaald (nu.nl, 12 juli 2023).
 
Dus waarom zou je nog tijd verspillen op Google als je ChatGPT tot je beschikking hebt? Als huisarts is dit echt een gamechanger. Of het nu gaat om het communiceren met patiënten, hulp bij diagnosen of het tackelen van ingewikkelde medische kwesties, ChatGPT staat voor je klaar. En geloof me, je bent niet de enige die deze sprong waagt. Vele collega-huisartsen zijn je al voorgegaan en ze zijn laaiend enthousiast!”

 

Waarom is ChatGPT Nuttig voor Huisartsen?

  • Tijdsbesparing: Huisartsen kunnen snel accurate en up-to-date medische informatie raadplegen.
  • Patiëntcommunicatie: ChatGPT kan worden gebruikt om duidelijke en begrijpelijke informatie te verstrekken over medische aandoeningen, behandelingen en gezondheidsadviezen, waardoor patiënten beter geïnformeerd zijn over hun gezondheid.
  • Geheugensteun: Als een digitaal notitieblokje helpt ChatGPT huisartsen met het ophalen van relevante medische feiten, richtlijnen of procedures die ze misschien tijdelijk zijn vergeten.
  • Medische vraagstukken: ChatGPT is een handige tool voor huisartsen om op de hoogte te blijven van recente medische ontwikkelingen.
  • Symptoomcontrole: ChatGPT kan fungeren als een tool om symptomen van patiënten te vergelijken  met bekende ziektebeelden, waardoor het makkelijker wordt om mogelijke aandoeningen te identificeren.
  • Diagnoseondersteuning: Door symptomen, anamnese en onderzoeksresultaten in te voeren, kan  ChatGPT suggesties doen voor mogelijke diagnoses, als aanvulling op het klinisch oordeel van de arts.
  • Farmacologische informatie: Huisartsen kunnen ChatGPT raadplegen voor informatie over medicatie, zoals doseringen, contraindicaties, bijwerkingen en interacties met andere geneesmiddelen.
  • Medische besluitvorming: ChatGPT kan huisartsen ondersteunen bij het maken van beslissingen door het aanbieden van evidence-based informatie, risicoanalyses en behandelopties op basis van de ingevoerde gegevens.

 

Maar ChatGPT maakt toch ook fouten?

Dat klopt, ChatGPT maakt net als mensen fouten. Daarom is het belangrijk om te onthouden om ChatGPT te gebruiken als ondersteuner in plaats van beslisser. Vergelijk het met een praktijkondersteuner die de dokter bijstaat; ChatGPT is er om je snel van de nodige informatie te voorzien.

 

Dr. Els van de Sompel

In een artikel op de website van Huisartsnu wordt besproken hoe ChatGPT gebruikt kan worden in de medische wereld. Dr. Els Van de Sompel, een huisarts, deelt haar ervaringen met het gebruik van ChatGPT in haar praktijk. Ze beschrijft hoe ze ChatGPT heeft gebruikt om snel informatie op te zoeken over zeldzame aandoeningen en medicatie-interacties. Dr. Van de Sompel merkt op dat ChatGPT haar heeft geholpen om efficiënter te werken en betere zorg te bieden aan haar patiënten.

Ze benadrukt echter ook het belang van het kritisch beoordelen van de informatie die door ChatGPT wordt verstrekt en het belang van het combineren van deze informatie met haar eigen medische kennis en ervaring. Ze adviseert andere artsen om ChatGPT te gebruiken als een aanvullend hulpmiddel en niet als een vervanging voor hun eigen klinische oordeel. Lees hier het hele artikel. 

 

Hoe Implementeer Je ChatGPT in Jouw Praktijk?

Eigenlijk kan je ChatGPT zien als een Google 2.0. Echter, het is belangrijk om te oefenen en de mogelijkheden van chat-gpt te verkennen. Lees in mijn blogsposts hoe je dit het beste kan doen! Klik hier voor stap 1.

 

ChatGPT is een ondersteuner, geen beslisser!

Het is van cruciaal belang om te benadrukken dat, hoewel ChatGPT een waardevolle tool is, de expertise van een getrainde professional onvervangbaar is. Deel daarom nooit gevoelige gegevens zoals (patiënt)namen in combinatie met persoonsgegevenszoals geslacht, geboortedatum, woonadres etc.

 

NIEUWS! Ik heb een exclusieve huisartsen ChatGPT gids met o.a. huisartsen cheat sheet (en meer!!) samengesteld! Geïnteresseerd?: Lees hier meer!

 

Bronnen:

Huisarts nu tijdschrift – Is ChatGPT te betrouwen voor medisch advies? | Domus Medica. (z.d.). https://www.huisartsnu.be/2023/nr4/opinie/chatgpt-te-betrouwen-voor-medisch-advies

Korteweg, N. (2023, 2 mei). ChatGPT verslaat artsen bij het geven van antwoord op medische vragen. NRC. https://www.nrc.nl/nieuws/2023/05/02/chatgpt-verslaat-artsen-bij-het-geven-van-antwoord-op-medische-vragen-a4163538

NU.nl. (2023, 13 juli). Medische chatbot van Google slaagt voor examen geneeskunde. NU.nl. https://www.nu.nl/tech-wetenschap/6272136/medische-chatbot-van-google-slaagt-voor-examen-geneeskunde.html

ICT&health. (2023). ChatGPT beantwoordt online vragen beter dan dokter. ICT&health. https://icthealth.nl/nieuws/chatgpt-beantwoordt-online-vragen-beter-dan-dokter/