ChatGPT Prompt Strategieën (deel 1/2)

Als je met ChatGPT communiceert, is het essentieel om de juiste vragen te stellen, zodat ChatGPT precies begrijpt wat je bedoelt. Dit klinkt misschien als appeltje-eitje, maar om een goede vraag aan ChatGPT te stellen, zijn enkele handige tips nodig. Je kunt natuurlijk gewoon wat willekeurigs typen, maar als je de onderstaande strategieën gebruikt, zul je merken dat de antwoorden die je krijgt veel nauwkeuriger zijn.

 

Formuleren van effectieve prompts

Gesloten en open vragen
Het is belangrijk dat je weet hoe je vragen moet stellen als je ChatGPT gebruikt. Simpele vragen die  et ja of nee beantwoord kunnen worden, zijn handig voor heel specifieke dingen. Zoals, “Is Parijs de hoofdstad van Frankrijk?”. Maar als je een uitgebreider antwoord wilt, kun je beter open vragen stellen. Dus in plaats daarvan zou je kunnen vragen, “Wat kan ik allemaal bezoeken in Parijs?”

Precisie en duidelijkheid
ChatGPT doet z’n best om te snappen wat je wilt, maar dat hangt echt af van hoe duidelijk en nauwkeurig je je vraag stelt. Dus als je vraagt “Hoe kook ik een ei?”, krijg je een heleboel manieren om dat te doen – koken, bakken, pocheren en meer. Maar als je vraagt “Hoe kook ik een hardgekookt ei?”, dan krijg je een antwoord dat veel preciezer en handiger is.

Sleutelwoorden en zinsstructuren
Als je goede antwoorden wilt krijgen, helpt het om belangrijke woorden te gebruiken en duidelijk te zeggen wat je bedoelt. Woorden zoals ‘recept’,  geschiedenis’ of ‘samenvatting’ geven aan wat je wilt weten. Ook hoe je je zin opbouwt, kan helpen. Je zou bijvoorbeeld kunnen vragen: ‘Kun je kwantumfysica simpel uitleggen?’ in plaats van alleen maar ‘Kwantumfysica’ te zeggen.

Dialoog
ChatGPT is anders dan gewone zoekmachines, omdat je er echt een gesprek mee kunt  hebben. Als ChatGPT iets zegt wat je niet snapt, kun je gewoon om meer uitleg vragen of over dat onderwerp blijven praten. Op die manier kun je heel interessante en diepe gesprekken met ChatGPT voeren.

 

Schrijftechnieken

“Ja en nee” vs Specifieke vragen
Hoewel “ja en nee” vragen eenvoudig en rechttoe rechtaan zijn, leveren ze vaak beperkte  nformatie op. Dus als je met ChatGPT praat, probeer dan vragen te stellen die een beetje meer uitleg nodig hebben. Vraag bijvoorbeeld niet “Is Parijs een grote stad?”, maar vraag “Wat maakt Parijs zo’n grote stad?”.

Instructies en hints
Je kunt betere antwoorden krijgen als je precies zegt wat je wilt weten. Dus in plaats van te  ragen “Wat gebeurde er in de Tweede Wereldoorlog?”, kun je beter zeggen “Kun je me vertellen wat de belangrijkste gebeurtenissen waren in de Tweede Wereldoorlog?”. Dan weet ChatGPT beter wat je bedoelt en krijg je een specifieker antwoord.

Stellen van vervolgvragen
ChatGPT kan vragen beantwoorden op basis van eerdere vragen die je hebt gesteld. Dus als  je bijvoorbeeld vraagt “Wat zijn de voordelen van zonne-energie?” en daarna vraagt “En wat zijn de nadelen?”, dan houdt ChatGPT rekening met wat je eerder vroeg. Op die manier kun je meer te weten komen over een bepaald onderwerp.

 

Houd dit altijd in gedachten

Wees specifiek
ChatGPT kan niet raden wat je wilt, dus het is belangrijk om zo specifiek mogelijk te zijn in je prompts.

Experimenteer / herformuleer
Soms moet je een beetje experimenteren om de resultaten te krijgen die je wilt. Probeer  verschillende formuleringen en zie wat werkt.