ChatGPT Prompt Strategieën (deel 2/2)

Deel 2/2 van de ChatGPT Prompt Strategieën. In deze blogpost ga ik meer in op het testen van je prompts, rollen, schrijfstijlen en wat je moet doen bij een ongewenste output.

 

Het Proces: Proberen, Leren, Aanpassen

Het werken met ChatGPT lijkt veel op het navigeren door een nieuwe stad. Je probeert verschillende wegen uit, ontdekt nieuwe routes en maakt gaandeweg aanpassingen. De sleutel hier is om constant te leren van je ervaringen en deze inzichten te gebruiken om je navigatievaardigheden te verbeteren.

Bij het formuleren van vragen aan ChatGPT, is het belangrijk om ze te testen en te zien hoe goed ze werken. Dit doe je door te kijken naar de antwoorden en te observeren of er bepaalde patronen of regelmatigheden in de resultaten zitten. Hetzelfde doen we in de stad – we kijken naar de reacties op onze keuzes en leren gaandeweg.

Na het testen, ga je verder met het aanpassen van je vragen op basis van de resultaten. Als een vraag niet het antwoord oplevert dat je verwachtte, overweeg dan de vraag anders te stellen, meer context te geven of duidelijker te zijn. Zie alinea kop “ongewenst output” voor de stappen die je kan nemen hiervoor.

 

De Rol van Systeemberichten (het geven van rollen aan ChatGPT)

Systeemberichten spelen een essentiële rol.. Ze fungeren als instructies voor ChatGPT en bepalen hoe de AI met ons moet communiceren. Ze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om de stijl of toon van het gesprek te bepalen, zoals het vragen aan de AI om te spreken als een financieel expert.

Een voorbeeld hiervan is wanneer je ChatGPT wilt gebruiken om snel financiële overzichten te maken voor je bedrijf. Je kunt aan het begin van het gesprek iets zeggen als: “Je bent een assistent die goed is in financiële zaken.”

Voorbeelden van rollen die je ChatGPT kan geven zijn:
Agile coach, Bedrijfsleider, Cloud Architect, Content creator, Copy writer, Enterprise Architect, Fitness coach, Huisarts, Journalist, Jurist, Marketeer, Millionair, Mindset coach, Product owner, Projectmanager, Recruiter, Scrum master, Software engineer, Virtuele assistent, Webdeveloper etc.

Voorbeeld prompts bij het toewijzen van rollen:

  • Als [ content creator ] wil je …… (doel)
  • Je bent een [ jurist ] en je wil…. (doel)
  • Stel je voor dat je een [ bedrijfsadviseur ] bent. Een collega vraagt om… (doel)

 

Schrijfstijlen

Je kunt ook bepaalde schrijfstijlen aan ChatGPT meegeven. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: Schrijf een e-mail aan mijn manager over [ONDERWERP] met een formele schrijfstijl.

Of: Schrijf een script voor een youtube video over [ONDERWERP] met een conversationele schrijfstijl.

Schrijfstijlen die je kunt gebruiken zijn:
Argumentief, Autobiografisch, Beschrijvend, Consciousness, Conversationeel, Formeel, Informeel, Journalistiek, Metafictie, Narratief, Poëtisch, Satirisch, Surrealistisch, Technisch.

 

Ongewenste output?

ChatGPT is een behoorlijk slim hulpmiddel, maar het begrijpt je niet altijd goed of kan dingen zeggen die niet in context zijn. Dat kan iets kleins zijn, zoals een beetje vertekend antwoord, of iets groots, zoals een compleet misverstand. Het is belangrijk om te herkennen wanneer ChatGPT iets zegt dat niet klopt of niet gepast is. Dit kan op veel manieren gebeuren, zoals het te veel focussen op bepaalde ideeën, of het te veel of te weinig waarde geven aan informatie. Soms kan ChatGPT zelfs antwoorden geven die politiek gekleurd lijken.

Als je merkt dat dit gebeurd, doe dan het volgende!

  1. Stel je vraag anders.
  2. Geef meer achtergrondinformatie.
  3. Wijs een rol toe.
  4. Geef ChatGPT precieze instructies over wat je wilt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je vraagt: “Geef een samenvatting van het boek, niet een recensie” of “Geef een feitelijke analyse, zonder meningen.” Kortom: Het is belangrijk dat je je vraag zo duidelijk en specifiek mogelijk stelt. Bij het geven van instructies, wees dan duidelijk over wat je van ChatGPT verwacht.

Kortom: Probeer je vraag anders te stellen, geef meer achtergrondinformatie of geef duidelijkere instructies over wat je wilt en in welke rol chat-gpt moet reageren.

Voorbeeld prompt:
Pinguïn verhaal
Voorbeeld, duidelijke prompt (rol en schrijfstijl):
Pinguïn verhaal duidelijke prompt

 

Conclusie

Door dit proces van testen, leren en aanpassen steeds opnieuw te doen, krijg je uiteindelijk een beter idee van hoe je ChatGPT het beste kunnen gebruiken. Het is een reis van constante verbetering, en elke stap brengt je dichter bij het ontsluiten van het volledige potentieel van ChatGPT.

Wil je meer weten over parameters, oefenen met prompt technieken doormiddel van verschillende oefeningen en een lijst met 100-effeciteve prompts die jij direct kunt gebruiken? Koop dan mijn ChatGPT Diamond Guide.