ChatGPT Beyond Text: Manieren om Informatie te Presenteren zonder Plug-Ins

Zoals je al wel weet, kan ChatGPT je van alles uitleggen. De meeste antwoorden die je krijgt zullen in tekst zijn. Maar, heb je je ooit afgevraagd of dat alles is wat ChatGPT kan doen? Verrassend genoeg kan ChatGPT informatie op veel meer manieren presenteren dan alleen in lopende tekst. En daarvoor heb je geen plug-ins nodig!

In dit blogartikel ga ik in op hoe je met de gratis versie van ChatGPT (dus zonder plug-ins) op diverse manieren informatie kan laten presenteren en structureren. En vooral wanneer je dit kan toepassen in jouw dagelijkse werkzaamheden. Dus of je nu op zoek bent naar een gestructureerd overzicht, een stappenplan, of zelfs een wiskundige representatie, blijf lezen om te zien hoe ChatGPT jou kan ondersteunen.

 

1. Tabellen

Tabellen zijn handig voor het vergelijken van gegevenspunten of het weergeven van gestructureerde informatie.

Praktijkvoorbeeld: Stel je voor dat je een projectmanager bent en je wilt de voortgang van verschillende taken binnen een project bijhouden. Een tabel met kolommen zoals ‘Taak’, ‘Verantwoordelijke’, ‘Startdatum’ en ‘Einddatum’ zou in dit geval ontzettend handig zijn.

Voorbeeld prompt: “Kun je een tabel maken over [ONDERWERP] met de kolommen [KOLOM VOORBEELDEN].

 

2. Lijsten

Lijsten zijn handig voor het opsommen van items of stappen.

Praktijkvoorbeeld: Als personal shopper kan je voor een klant een lijst maken van kledingstukken die je aanbeveelt, gesorteerd op categorie (zoals broeken, shirts, schoenen).

Voorbeeld prompt: Kun je een lijst maken van [ONDERWERP]?

 

3. Genummerde lijsten

Genummerde lijsten kan je gebruiken bij het beschrijven van processen, handleidingen of hiërarchische informatie.

Praktijkvoorbeeld: Je bent een instructeur en wilt een stapsgewijze handleiding maken voor een bepaalde oefening of activiteit. Een genummerde lijst zorgt ervoor dat de deelnemers elke stap in de juiste volgorde volgen.

Voorbeeld prompt: Kun je een genummerde lijst maken met de stappen om [DOEL]?

 

4. Paragrafen

Paragrafen zijn geschikt voor het uitleggen van concepten, vertellen van verhalen of beschrijven van situaties. Hoewel een paragraaf natuurlijk gewoon tekst is, is dit wel anders dan de tekst output die je normaal gesproken zou krijgen van ChatGPT. Paragrafen stellen je in staat om gedetailleerde informatie op een verhalende manier over te brengen.

Praktijkvoorbeeld: Als journalist of blogger wil je een verhaal vertellen of diepgaand onderzoek presenteren

Voorbeeld prompt: Kun je in een paar paragrafen uitleggen wat de [ASPECTEN] zijn van [ONDERWERP]?

  

 

5. Code of Pseudo-code

Codes zijn nuttig voor programmeurs, ontwikkelaars of iedereen die geïnteresseerd is in codering.

Praktijkvoorbeeld:Je bent een softwareontwikkelaar die uitlegt hoe een bepaalde functie werkt aan een junior ontwikkelaar. Het delen van codefragmenten kan essentieel zijn voor hun begrip.

Voorbeeld prompt: Kun je een voorbeeld in [TAAL] geven van hoe je een [FUNCTIE, DOEL]?

 

6. Formules of wiskundige representaties

Formules of wiskundige representaties kunnen gebruikt worden door en voor wiskundigen, studenten, financiële analyse, statisiek.

Praktijkvoorbeeld: Een marketinganalist werkt aan een reclamecampagne voor een nieuw product. Hij heeft gegevens verzameld over hoeveel potentiële klanten de advertentie waarschijnlijk zullen zien (het bereik) en hoeveel van die klanten waarschijnlijk een aankoop zullen doen (de conversieratio).

Voorbeeld prompt: Kun je mij de [ONDERWERP] formule presenteren om [DOEL] te berekenen op basis van een gegeven bereik en conversieratio?

7. Grafieken en diagrammen

Hoewel ChatGPT geen grafische afbeeldingen kan genereren zonder een plug-in. Kan het ASCII- of tekstgebaseerde diagrammen maken, maar deze zijn beperkt in detail en kunnen er op sommige apparaten of platforms niet correct uitzien.

Praktijkvoorbeeld: Je bent een systeemarchitect en wilt het ontwerp van een nieuw systeem uitleggen aan een niet-technische stakeholder. Een tekstgebaseerd diagram kan helpen om complexe systemen op een begrijpelijke manier over te brengen.

Voorbeeld prompt: Kun je een eenvoudig tekstgebaseerd diagram schetsen van een [ONDERWERP]?
 

 

We zijn alweer aan het einde van ons overzicht gekomen! Het is belangrijk om te onthouden dat, hoe geavanceerd ChatGPT ook is, het sterk afhankelijk is van de duidelijkheid en specifiekheid van je vraagstelling (prompts). Wil je optimaal gebruik maken van de diverse presentatiemogelijkheden? Geef dan in je vraagstelling duidelijk aan hoe je de informatie gepresenteerd wilt hebben. De eerder gegeven voorbeeldprompts kunnen daarbij als leidraad dienen.

Wil je echt een expert worden in ChatGPT?
Dan is deze diamond guide iets voor jou!