ChatGPT: Wat zijn plug-ins en hoe gebruik je ze?

Wist je dat ChatGPT veel meer kan dan alleen tekst genereren? Dankzij de toevoeging van plugins kan GPT-4 nu een scala aan taken uitvoeren, variërend van het uitvoeren van webzoekopdrachten tot het genereren van afbeeldingen, het uitvoeren van wiskundige berekeningen, het vertalen van talen, en nog veel meer. Deze feature is momenteel alleen beschikbaar voor de betaalde versie van ChatGPT, namelijk GPT-4. In deze blogpost vertel ik je wat de plug-ins van chat.openai.com precies zijn, wat je ermee kunt doen en hoe je ze installeert.

 

Wat zijn Plug-ins?

Plug-ins zijn extra functies die zijn geïntegreerd in de AI om specifieke taken uit te voeren. Ze zijn ontworpen om de functionaliteit van ChatGPT uit te breiden en het in staat te stellen om meer gespecialiseerde taken uit te voeren die verder gaan dan de basisfuncties van het model.

OpenAI stelt een eigen collectie van plug-ins beschikbaar, maar de meeste plug-ins zijn third party. Dit betekent dat ze ontwikkeld zijn door derden en door OpenAI geïntegreerd worden in de ChatGPT webinterface. Enkele bekende bedrijven met plug-ins zijn Shopify, Expedia, Synology, Kayak en Slack.

 

Wat kun je doen met Plug-ins?

De mogelijkheden met plug-ins zijn bijna eindeloos. Je kunt ze gebruiken om complexe taken uit te voeren die normaal gesproken een aanzienlijke hoeveelheid tijd en moeite zouden vergen. Denk hierbij aan het genereren van PDF-bestanden, Presentaties, Videos en prompts voor applicaties als Midjourney.

Een groot voordeel is dat specifieke plug-ins gebruikmaken van informatie die na 2021 is vrijgegeven, terwijl de standaard ChatGPT (versie 3.5) slechts toegang heeft tot informatie tot 2021. Je kan dit voornamelijk merken bij web-search plug-ins als “TotalQuery Search” en “KeyMate.AI Search”. 

 

Hoe installeer je ChatGPT plug-ins

Stap 1: De eerste stap in het installeren van ChatGPT plug-ins is het verkrijgen van een ChatGPT Plus-abonnement, aangezien ChatGPT plug-ins exclusief beschikbaar zijn voor ChatGPT Plus-gebruikers.

Stap 2: Zodra je een ChatGPT Plus-abonnement hebt, log je in op je account, zoek je het pictogram “Settings & Beta” door op de stippellijn te klikken in de linkerbenedenhoek van de pagina. Dit leidt je naar het instellingenmenu.

Stap 3: In het instellingenmenu vind je de sectie “Beta features”. Klik hierop om naar de instellingen voor bètafuncties te gaan. 

Stap 4: Schakel in de sectie “Beta Features” de knop “Plugins” in om pluginondersteuning in te schakelen.

Stap 5: Sluit het instellingenmenu af door op de “x” te klikken. Selecteer vervolgens “+ New Chat” linksboven op de pagina in de navigatiebalk.

Stap 6: Schakel de ChatGPT-versie naar GPT-4. En selecteer “plugins Beta”.

Stap 7: De volgende stap is toegang krijgen tot de Plug-in Store door te klikken op “Plugins” of “No plugins enabled”. Klik vervolgens op “Plugin store” op de Chat-GPT plug-ins te installeren of deïnstalleren.

Stap 8: In de plug-ins store kan je zoeken naar verschillende plug-ins, je kan zien wat de meest populaire zijn, welke plug-ins nieuw zijn, je geinstalleerde plug-ins en door alle plug-ins bladeren.

 

Lijst met handige plug-ins

Om je heel wat uitzoekwerk te besparen heb ik hier een aantal handige plug-ins neergezet die jij kan gebruiken:

  • Zoek op het web: TotalQuery Search, KeyMate.AI Search
  • PDF-creator: AI PDF, PDF Creator, A+ Doc Maker
  • Schrijven en samenvatten: AAASummarize.app, Perfect Chirp, Prompt Perfect, Copywriter, Humanize
  • Tabellen en Diagrammen genereren: Show Me diagram, Visualize your data, Graph Constructor, daigr.am
  • Programmeren: Code Runner, As, kYourCode, CoderPad, Code Library Help, DeployScript
  • Overige trends: AI Chatbot Builder, What’s trending?, Crypto Market News, Visla