Op deze pagina vind je 5 gratis trainingen over ChatGPT

Deze zijn openbaar beschikbaar. Onderaan deze pagina, of op de onderstaande knop, heb je ook de mogelijkheid deel te nemen aan de betaalde ChatGPT cursus waarin je leert hoe je efficiënter en productiever kunt werken met ChatGPT. Stuur me gerust een bericht op Linkedin als je vragen hebt! – Elisa

Krijg toegang tot de cursus

Introductie tot AI en ChatGPT

ChatGPT, gemaakt door OpenAI, is ondertussen de meest bekende AI-tool die we kennen. Het is een zeer krachtige tool die in veel verschillende contexten kan worden gebruikt, van het schrijven van teksten tot het uitvoeren van complexe data-analyses. In deze les gaan we ontdekken wat ChatGPT precies is, hoe het werkt, en wat de verschillen zijn tussen de verschillende versies van ChatGPT. We zullen ook leren wanneer het nuttig kan zijn om de betaalde versie te overwegen. Laten we beginnen!

 

1. Wat is ChatGPT?

ChatGPT staat voor Generative Pre-trained Transformer. Het is een geavanceerd taalmodel dat teksten kan begrijpen, genereren en vertalen alsof het een mens was. Getraind op een breed scala van internetteksten (miljarden woorden), kan ChatGPT over veel verschillende onderwerpen ‘praten’. Het model werkt door patronen en relaties in tekst te herkennen. Wanneer je een vraag stelt of een opdracht geeft, analyseert het zijn training om de meest relevante en accurate antwoorden te genereren. Het mooie hiervan is dat het niet alleen antwoorden baseert op feiten, maar ook kan creëren, redeneren en zelfs een beetje humor kan tonen.

Voordelen van ChatGPT

  1. Brede kennisbasis: Dankzij de enorme hoeveelheid trainingsdata kan ChatGPT over een breed scala aan onderwerpen praten.
  2. Contextueel begrip: ChatGPT kan de context van een gesprek begrijpen en daarop inspelen, wat leidt tot meer coherente en relevante antwoorden.
  3. Creativiteit: Het model kan creatieve taken uitvoeren zoals het schrijven van verhalen, poëzie en het bedenken van nieuwe ideeën.
  4. Multilingual: ChatGPT kan meerdere talen begrijpen en vertalen, wat het een veelzijdig hulpmiddel maakt voor internationale communicatie.

 

2. Hoe werkt ChatGPT?

ChatGPT maakt gebruik van een transformer architectuur, een type neuraal netwerk dat bijzonder effectief is in het begrijpen en genereren van tekst. Het gebruikt deze kennis om antwoorden te genereren die coherent en contextueel passend zijn. Dit gebeurt door middel van een transformer architectuur, die is ontworpen om de relatie tussen woorden in een zin te begrijpen en deze informatie te gebruiken om nieuwe tekst te genereren.

Belangrijke concepten

  • Training: ChatGPT is getraind op een grote hoeveelheid tekstdata van het internet. Dit proces omvat het aanpassen van de modelparameters om patronen in de tekst te herkennen.
  • Inference: Wanneer je ChatGPT een vraag stelt, gebruikt het zijn getrainde model om de meest waarschijnlijke volgende woorden te voorspellen en zo een antwoord te genereren.
  • Context: Het model houdt rekening met de context van eerdere interacties om relevantere en coherente antwoorden te geven.

Basis begrippen ChatGPT

In deze les gaan we een aantal basisbegrippen van ChatGPT onder de loep nemen die essentieel zijn om het systeem te begrijpen en er effectief mee te werken. We zullen bespreken wat prompts, plug-ins en parameters zijn, en hoe je deze kunt gebruiken om het meeste uit ChatGPT te halen. Wil je meer weten over prompts en parameters? Bekijk dan Module 6.

 

1. Prompts

Wat zijn Prompts?

Prompts zijn de instructies of vragen die je aan ChatGPT geeft. Ze fungeren als startschoten die het AI-model vertellen wat het moet doen. Een goed geformuleerde prompt zorgt ervoor dat ChatGPT duidelijk weet wat je van hem verwacht, wat resulteert in relevantere en nuttigere antwoorden.

Hoe te gebruiken?

Een effectieve prompt is duidelijk en specifiek. Hier zijn enkele tips voor het opstellen van goede prompts:

  • Wees specifiek: Hoe specifieker je vraag of opdracht, hoe beter ChatGPT kan reageren.
  • Geef context: Voorzie ChatGPT van voldoende context om je vraag in de juiste richting te sturen.
  • Gebruik voorbeelden: Geef voorbeelden als je een bepaald format of stijl verwacht.

Voorbeeld:

In plaats van “Schrijf een verhaal”, probeer “Schrijf een kort verhaal van ongeveer 200 woorden over een hond die een avontuur beleeft in de stad.”

 

2. Plug-ins (niet meer beschikbaar)

Opmerking: OpenAI plugins zijn niet sinds 9 april 2024 niet meer beschikbaar. In plaats hiervan zijn er Custom GPT’s.

Wat waren/zijn Plug-ins?

Plug-ins zijn extra functies die zijn geïntegreerd om specifieke taken uit te voeren. Ze zijn ontworpen om de functionaliteit van ChatGPT uit te breiden en het in staat te stellen om meer gespecialiseerde taken uit te voeren die verder gaan dan de basisfuncties van het model.

Denk hierbij aan:

  • Integratie met externe databases: Voor toegang tot specifieke gegevens.
    Interactiviteit: Voor het toevoegen van interactieve elementen zoals quizzen of spelletjes.
  • Specifieke tools: Voor het uitvoeren van gespecialiseerde taken zoals het maken van grafieken of het analyseren van gegevens.
  • Connectiviteit met andere software: Voor het aansluiten van ChatGPT op platforms zoals Shopify, Expedia, Synology, Kayak en Slack.

 

3. Parameters

Wil je meer weten over parameters? Bekijk dan de module over Prompting, les Parameters.

Wat zijn Parameters?

Parameters zijn instellingen die je kunt aanpassen om te beïnvloeden hoe ChatGPT reageert. Door het aanpassen van parameters kun je de toon, de details, en de creativiteit van de gegenereerde antwoorden wijzigen.

Het aanpassen van Parameters

Door te spelen met parameters, kun je de uitvoer van ChatGPT finetunen. Enkele belangrijke parameters zijn:

  • Temperatuur: Bepaalt hoe creatief of conservatief de antwoorden zijn. Een hogere temperatuur zorgt voor meer creatieve en gevarieerde antwoorden, terwijl een lagere temperatuur leidt tot meer voorspelbare en coherente antwoorden.
  • Max tokens: Bepaalt de maximale lengte van de gegenereerde tekst. Dit helpt om antwoorden binnen een bepaalde lengte te houden.
  • Top-p (nucleus sampling): Bepaalt welk percentage van de waarschijnlijkheidsmassa in aanmerking wordt genomen bij het genereren van de volgende token. Dit kan helpen om de balans tussen precisie en creativiteit te vinden.

Voorbeeld:

Voor een gedetailleerd antwoord kun je de temperatuur laag instellen en de max tokens hoog. Voor een creatief verhaal kun je de temperatuur hoog instellen en experimenteren met top-p instellingen.

Account aanmaken en inloggen op chatgpt.com

Om te beginnen met ChatGPT, zorg ervoor dat je over de volgende benodigdheden beschikt:

1. Een Webbrowser: ChatGPT werkt in verschillende webbrowsers zoals Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari en Microsoft Edge.
2. Internetverbinding
3. Apparaat: Je hebt een computer, tablet of telefoon nodig om ChatGPT te gebruiken.

Je kunt eenvoudig gratis gebruik maken van ChatGPT via: www.chatgpt.com

Wil je vaker chatten en gebruik maken van meer functionaliteiten? Maak dan een OpenAI-accountaan met je e-mailadres, Google-, Apple of Microsoft-account.

Houd er rekening mee dat chat.openai.com mogelijk overbelast is, waardoor je geen account kunt aanmaken. Probeer toegang te krijgen tijdens daluren (24:00-6:00).

Interface, basis functies en custom instructions

Een vraag stellen

Zodra je op de website van ChatGPT bent kun je direct beginnen met het stellen van vragen, bijvoorbeeld:
Voorbeeld: “Wat is ChatGPT?”

ChatGPT zal hierop antwoorden in het Engels. Wil je liever een antwoord in het Nederlands, dan kun je dit meteen duidelijk maken in je eerste vraag:
Voorbeeld: “Wat is ChatGPT? Leg dit uit in het Nederlands.”

Om naar de instellingen van je ChatGPT account te gaan, klik je rechtsbovenin op je profiel icoon > Instellingen.

Taalinstellingen

ChatGPT reageert standaard in het Engels, maar je kunt in je instellingen aangeven dat het altijd in één specifieke taal moet reageren. Ga hiervoor naar Instellingen > Algemeen > Taal

 

Thema (kleur weergave)

Wellicht ziet jouw ChatGPT interface er niet in een donker thema uit maar wit. Mocht je dit willen aanpassen, ga dan naar Instellingen > Thema > Donker

1. Wat zijn Custom Instructions?

Met Custom Instructions (Aangepaste instructies) kun je specifieke richtlijnen geven over hoe je wilt dat ChatGPT met je communiceert in alle gesprekken. Dit helpt je om gesprekken beter aan te passen aan jouw voorkeuren en behoeften. De instructies worden meegenomen in nieuwe gesprekken, zodat je interacties persoonlijker en consistenter zijn.

 

2. Waar vind je Custom Instructions?

Je kunt aangepaste instructies aanpassen door naar instellingen te gaan > Personalisatie > Aangepaste Instructies > “Aan >”. In onderstaande afbeelding zie je ook de “Geheugen” functie staan. In de volgende les gaan we hier verder op in.

2.1 Hoe je gegevens worden gebruikt

  • Je kunt je instructies op elk moment bewerken of verwijderen voor toekomstige gesprekken.
  • Informatie uit Custom Instructions wordt niet gedeeld met anderen die een gedeelde link van een gesprek bekijken.
  • Als je plug-ins van derden gebruikt, kan relevante informatie uit je instructies met de ontwikkelaars van die plug-ins worden gedeeld. Zorg ervoor dat je alleen plug-ins gebruikt die je vertrouwt, en deel geen gevoelige informatie die je niet met derden wilt delen.
  • Belangrijk: OpenAI gebruikt informatie uit je gebruik van Custom Instructions om de prestaties van het model te verbeteren. Dit helpt het model om beter op jouw voorkeuren in te spelen, zonder reacties overdreven aan te passen.

 

3. Wat kun je invullen bij Custom instructions?

Hier zijn voorbeelden van richtlijnen die je kunt toevoegen om je ervaring te personaliseren:

  1. Toon en stijl: Wil je dat ChatGPT formeel of informeel met je communiceert? Moet het model een vriendelijke of zakelijke toon gebruiken?
  2. Lengte van antwoorden: Geef aan of je korte, directe antwoorden wilt of juist meer uitgebreide, gedetailleerde reacties.
  3. Persoonlijke aanspreekvorm: Hoe wil je aangesproken worden? (Bijvoorbeeld: “u”, “je”, of een specifieke naam.)
  4. Meningen of neutraliteit: Moet ChatGPT neutraal blijven of juist meningen delen over bepaalde onderwerpen?
  5. Specifieke voorkeuren: Zijn er onderwerpen of benaderingen die ChatGPT moet vermijden? Wil je dat het model zich op bepaalde taken of thema’s richt (bijv. brainstormen, technische uitleg)?
  6. Feedback op antwoorden: Geef aan of je graag suggesties of alternatieven wilt bij antwoorden.
  7. Mogelijkheden: Wil je dat de mogelijkheden van GPT-4, zoals browsen, dall-e (afbeelding generatie) en code uitvoeren, aanstaan?

3.1 Handige tips voor het gebruik van Custom Instructions

  1. Wijzigingen toepassen: Als je je Custom Instructions aanpast, worden de wijzigingen pas actief in een nieuw gesprek. Start daarom een nieuwe chat om de aanpassingen te zien.
  2. Chatgeschiedenis: Eerdere versies van je Custom Instructions blijven zichtbaar in je bestaande chats. Dit kan handig zijn om te zien hoe het model reageerde op eerdere instellingen.
  3. Flexibiliteit in gesprekken: Experimenteer met verschillende instructies om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw doelen. Je kunt bijvoorbeeld één set instructies maken voor formele zakelijke interacties en een andere voor informele gesprekken.
  4. Veiligheid en privacy: Deel geen gevoelige of persoonlijke informatie.
  5. Specifieke voorbeelden: Geef duidelijke voorbeelden in je instructies, zoals: “Behandel me alsof ik een beginner ben op het gebied van AI” of “Gebruik eenvoudige taal zonder jargon.”
  6. Gebruik voor educatieve doelen: Als je ChatGPT gebruikt voor leren, kun je instructies geven zoals: “Leg concepten uit alsof je het aan een tienjarige uitlegt.”
  7. Voor teams en samenwerkingen: Geef aan hoe ChatGPT kan helpen in teamcontexten, zoals brainstormen of projectplanning. Bijvoorbeeld: “Doe alsof je een teamlid bent dat ideeën pitcht.”

3.2 Extra weetjes

  • Custom Instructions maken je ervaring met ChatGPT niet alleen persoonlijker, maar helpen je ook efficiënter te werken. Dit is vooral handig als je ChatGPT vaak gebruikt voor specifieke taken zoals schrijven, coderen of leren.
  • Combineer Custom Instructions met duidelijke prompts om nog betere resultaten te krijgen.
  • Meer informatie over custom instruction kun je hier vinden.

Maak je eigen ChatGPT bot

Met de introductie van custom GPTs kunnen we nu onze eigen, op maat gemaakte versies van ChatGPT creëren, afgestemd op specifieke taken of interessegebieden. In deze les gaan we dieper in op het proces van het bouwen van je eigen ChatGPT bot, de mogelijkheden die dit biedt, en hoe je deze technologie kunt inzetten voor verschillende doeleinden. Let op: Je hebt de betaalde versie (ChatGPT Plus, teams of enterprise) nodig om je eigen ChatGPT bot te maken.

 

1. Wat zijn GPTs?

GPTs, of Generative Pre-trained Transformers, zijn geavanceerde AI-modellen die kunnen worden aangepast voor specifieke taken of doeleinden. In de context van ChatGPT verwijst een custom GPT naar een gepersonaliseerde versie van de chatbot die je kunt vormgeven naar je eigen behoeften.

Enkele belangrijke kenmerken van custom GPTs:

  • Ze combineren instructies, extra kennis, en een reeks vaardigheden.
  • Ze kunnen worden afgestemd op specifieke taken of onderwerpen.
  • Ze bieden een gebruiksvriendelijke manier om AI aan te passen zonder programmeerkennis.

 

2. Het Bouwproces van een Custom GPT

Laten we het proces van het bouwen van een custom GPT stap voor stap doornemen:

Stap 1: Starten met het bouwen van je eigen GPT ChatBot. Beginnen bij chat.openai.com (Plus versie)

Alles begint bij het inloggen op chat.openai.com. Na het inloggen klik je in de linkerzij balk op ‘GPT’s Onderzoeken’ (Explorer). Hiermee krijg je toegang tot verschillende chatbots, waaronder die je al hebt gemaakt of recentelijk hebt gebruikt.

 

Stap 2: Creëer Jouw ChatGPT

Om je eigen ChatGPT-chatbot te maken, klik je op ‘+ Maken’ rechtsbovenin het scherm. Je komt dan op een scherm waar je het proces van het maken van je eigen chatbot kunt beginnen.

 

Stap 3: Definiëren van Je Chatbot

Vervolgens kun je starten met het maken van je Bot. Vertel ChatGPT wat voor soort chatbot je wil maken. Bijvoorbeeld, voor dit artikel, maken we een chatbot die gespecialiseerd is in marketing en helpt bij het maken van advertenties.

 

Stap 4: Naam en Profielfoto

Nadat je de functie van je chatbot hebt gedefinieerd, vraagt ChatGPT hoe je jouw chatbot wilt noemen en creëert het een profielfoto. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een 3D-geanimeerde stijl, zoals een man met een megafoon. Je kunt ook vragen om meer kleur toe te voegen of andere aanpassingen doen.

 

Stap 5: Aanpassen van Instellingen

Vervolgens kun je de instellingen van je chatbot verder aanpassen, zoals de naam, beschrijving, instructies, conversation starters en capabilities. Je kunt bepalen of je chatbot bijvoorbeeld toegang heeft tot webbrowsing, DALL-E afbeeldingengeneratie of code-interpretatie.

 

Stap 6: Toevoegen van Data en Functies

Bij de sectie “Kennis” kun je bestanden uploaden om je chatbot te trainen met specifieke kennis. Dit verbetert de prestaties van je chatbot in specifieke domeinen. Let wel op dat je geen gevoelige informatie uploaden. Er is een manier voor de gebruikers van jouw chatbot om de documenten en de informatie hierin te verkrijgen in de chat.

Onder de sectie “Mogelijkheden” kun je kiezen of je bot kan browsen op het internet, DALL-E Afbeeldingen kan genereren of code kan intepreteren en gegevens kan analyseren.

Let op: Wanneer je code-interpreter en gegevensanalyse aanzet, kan je GPT gegevens analyseren, werken met geüploade bestanen, berekeningen uitvoeren en nog veel meer.

 

Stap 7: Additionele instellingen

Wanneer je bestande upload onder de sectie “Kennis”, krijg je de mogelijkheid om onderaan “Additionele instellingen” uit te klappen. Hiermee kun je selecteren of je wilt dat gespreksgegevens in je GPT gebruikt worden om de modellen van OpenAI te verbeteren.

Als je bij de custom GPT aangeeft dat de gespreksgegevens niet mogen worden gebruikt oor het verbeteren van de modellen van OpenAI, dan worden de gespreksgegevens van die specifieke GPT niet gebruikt. Zelfs als je in je algemene instellingen hebt aangegeven dat data wel mag worden gebruikt voor het trainen van de modellen van OpenAI. Dit impliceert dat de keuze voor Custom GPT’s leidend is voor de interacties met die specifieke GPT.

Dit kun je hier terugvinden in de FAQ van OpenAI.

Opt-out optie voor GPT-bouwers: “OpenAI has introduced a GPT-level opt-out option for builders. This feature allows builders to decide whether their proprietary data can be used by OpenAI for model training.”

 

Stap 8: API Integratie

Als je geavanceerder wilt worden, kun je via de button onder aan de Configure pagina “Create new action” een API integreren met je chatbot. Hoewel dit artikel hier niet verder op ingaat, is het een krachtige manier om de functionaliteit van je chatbot uit te breiden.

 

Stap 9: Publiceren en Delen

Na het voltooien van de instellingen, kun je jouw ChatGPT-chatbot opslaan en publiceren. Dit doe je door rechtsbovenin te klikken op de “Maken” button. Je kunt vervolgens kiezen om het publiek of alleen voor bepaalde personen beschikbaar te maken.

 

Nadat je op de button “Opslaan” geklikt hebt, verschijnt het scherm waar je kunt beginnen met het praten met jouw Custom GPT-chatbot. Om de bot met anderen te delen, klik je linksboven op de naam van je chatbot. Kies vervolgens ‘”Link kopiëren” in het menu. Deze link kun je daarna delen met je netwerk!

 

Website URL

Je kunt ook je eigen website-URL toevoegen, zodat deze zichtbaar wordt onder de titel van je chatbot. Om dit in te stellen ga je terug naar het hoofdscherm van ChatGPT, klik je op je profiel icon rechtsbovenin en vervolgens op “Instellingen”.

Vervolgens kun je onder “Bouwersprofiel” > “Links” je domein verifiëren.

 

3. Toepassingen van Custom GPTs

Custom GPTs bieden een breed scala aan mogelijkheden voor verschillende sectoren en persoonlijke gebruiksdoeleinden:

  • Onderwijs: Creëer bots die gespecialiseerd zijn in specifieke onderwerpen of lesmethoden.
  • Zakelijk: Ontwikkel bots voor klantenservice, marktanalyse, of interne kennisdeling.
  • Creatief: Maak bots die helpen bij het schrijven, brainstormen, of ontwerpen.
  • Persoonlijke Assistentie: Bouw een bot die je helpt met tijdmanagement, gezondheidsadvies, of hobbyprojecten.

 

4. Praktische Opdracht

Ontwikkel een custom GPT voor een specifiek doel naar keuze. Dit kan een persoonlijke assistent zijn, een specialist in een niche-onderwerp, of een creatieve partner voor een hobby. Volg de stappen die we hebben besproken en experimenteer met verschillende instellingen.

 

Samenvatting

Custom GPTs vertegenwoordigen een significante stap voorwaarts in de democratisering van AI-technologie. Ze stellen individuen en organisaties in staat om geavanceerde AI-modellen aan te passen aan hun specifieke behoeften zonder diepgaande technische expertise. Naarmate deze technologie zich verder ontwikkelt, zullen we waarschijnlijk steeds innovatievere en gespecialiseerdere toepassingen zien.

Als deelnemers aan deze AI Academy staan jullie aan de voorhoede van deze ontwikkeling. Door te experimenteren met custom GPTs kunnen jullie niet alleen je eigen AI-vaardigheden verbeteren, maar ook bijdragen aan de bredere discussie over de toekomst van AI en haar rol in onze samenleving.

Nog niet begonnen met ChatGPT? Of haal je nog niet de volle potentie hieruit? Volg dan mijn cursus!